Tuesday, April 12, 2011

Air soya Air liur

Baru-baru nie, tengah hangat isu air soya Bandar Baru Bangi.. mak aiii... korang dah tengok belum rakaman video nie? kalau tak tengok lagi.. nah tengok nie..


Air Soya Air Liur


so apa pendapat kawan2?.. aku tengok terasa nak muntah.. ada kawan aku kata dia tiup plastik tu nak bagi kembung.. alamak fwen.. tgk betul2 la bai.. tiup apa kalau dah masuk air soya tu dalam plastik.. lg pun wa rasa kalau dah masuk air kite bungkus jer plastik tu mmg akan jadi kembung.. tk yah tiup2 de... eee.. geli-geleman aku tgk. Tak de iman langsung budak nie.. ker dia bukan islam?


Sure sape yang beli nie tak leh lupe kan.. hehehe.. kesedapan yang tak terhingga.. nak lagi.. lagi dan lagi... mandrem la katakan.. perghhh.. nie pelaris apa tah yang dia pakai.. kalau tak pakai kete merc lepas nie tak tau la kan.. if sekadar cukup makan kalau macam nie punya mandrem baik kau jual diri kat lorong H**^ T*** jer la.. hareeeeemmm jadah...


Aku jadi penin bila tgk video nie. Jadi tak sampai hati nak biarkan anak-anak beli air kat luar.. nak buat sendiri kite nie keje.. balik pun dah petang.. aku rasa kite nie kene la belajo buat air soya sendiri gamoknya..


Meh kawan2 kite belajo buat sendiri..


AIR KACANG SOYA


Bahan:



  • 200 gm kacang soya direndam hingga kembang (at least 24 hrs k)

  • 2 sudu makan susu tepung /1 cawan susu ideal (optional)

  • 1 liter air

  • gula secukup rasa

  • daun pandan disimpul

  • secubit garam

Cara:



  • Blend kacang soya (yg telah kembang dan dibuang kulit) dengan air tapis menggunakan kain kasa

  • masukkan kedalam periuk dan masukkan susu dan secubit garam dan kacau hingga larut *masak dgn api sederhana dan sentiasa kacau kalau tak berkerak kat bawah*

  • masukkan daun pandan dan tunggu mendidih dan masukkan gula

*wink.. amacam kawan-kawan? lets try.. buat la untuk anak-anak.. seminggu sekali untuk satu minggu.. simpan dalam fridge leh la tahan 5 hari kalau tak diminum.. tapi biasa nya tak tahan lama. Bukan sebab basi.. tapi sebab diminum.. hehehehee..